İç Taraftan Isı Yalıtımı – Mantolama Faydaları ve Sakıncaları
İç Taraftan Isı Yalıtımı (Mantolama) Faydaları ve Sakıncaları
İç Taraftan Yalıtım(Mantolama ) Nereye uygulanır
EPS ısı yalıtım (mantolama) levhalarının, yapı elemanını (duvar, çatı ve döşemeleri)levhalar arasında boşluk kalmayacak şekilde iç taraftan kaplaması ile gerçekleştirilen ısı yalıtım (mantolama)uygulamasıdır.
İçerden Isı yalıtımının avantajları :
Bu sistem mevcut binalarda kolay uygulanır. Uygulama kolaylığı vardır. Alçı sıva veya alçı panolar ile yalıtım malzemesi kolaylıkla kaplanabilir. İç taraftan yalıtım, hızlı ısınma sağladığı için, Konferans salonu vb. uzun aralıklarla-kısa süreli kullanılan binalar için uygun bir sistemdir.
İç Taraftan Yalıtım(Mantolamanın ) Sakıncaları :
1.Döşeme alınları, bölme duvar alınları ısı köprüler oluşturur. Özellikle kuzeye bakan cephelerde, iç köşelerde küflenme ve hatta terleme beklenir.
2.Yalıtım Kesiklidir.(Yama gibidir) Dış duvarlar, betonarme vb taşıyıcı elemanlar atmosfer şartlarına maruz bırakılmıştır, korunmamıştır.
3.ISITMA SİSTEMİ KAPATILDIĞINDA ORTAMIN HIZLA SOĞUMASINA SEBEP OLDUĞU İÇİN, İÇ ORTAM SICAKLIĞI HIZLA DÜŞER.
4.Yaz konforuna katkısı olmaz.
5.Su buharının kesit içinde yoğuşma riski fazladır. Isı yalıtım malzemesinin buhar direnci, yoğuşmaya sebep olmayacak kadar yüksek olmalıdır. (Gereğinden fazla yüksek olmamalıdır, duvarın nefes almasını önler) Yapı fiziği açısından, buharın durdurulması değil; kesit içinden buharın yoğuşma olmadan iletilmesi uygundur. Kesitteki yoğuşmayı önlemek için, buhar kesicilerle buharın tamamen iç mekânda bırakılması uygun değildir. Böyle durumda sistem değiştirilmelidir.
Isıl genleşmeler, kirli atmosfer, farklı zemin oturmaları vb. sonucu gevrek yapıdaki taşıyıcı ve dolgu yapı malzemelerinde meydana gelen kılcal çatlak, vb. etkisi ile duvara (taşıyıcı elemana) sızan zemin suyu veya yüzey (yağmur, kar) suyu, yapı elemanının ıslanmasına ve korozyonun artmasına sebep olduğu gibi iç yüzeye kadar ulaşarak küf, mantar oluşumuna veya ıslanma sonucu boya dökülmesi ve benzeri hasarlara sebep olacaktır. Yıllar boyunca tekrarlanan ıslanma-kuruma sonucu, yapı fiziği hasarları büyürken, elemanın dayanımı düşecek ve binanın kullanım ömrü azalacaktır.